TERUG NAAR OVERZICHT

42. Vals negatief…

17 april, 2020

Spanje, vrijdag 17 april 2020

 

Je houdt het niet voor mogelijk. Begin deze week kwamen de resultaten binnen van de corona-testen in het woonzorgcentrum van mama. Mama testte negatief. Goed nieuws zou je denken, maar niets is minder waar. Niet in België, niet in het klungelende land die de ene fout na de andere maakt in dit hele corona-debacle. Na wekenlang pushen en smeken naar testen bij allerlei instanties vanuit de hele sector, kreeg het overkoepelende zorgnetwerk ‘vzw Curando’ eindelijk testen. Maar België zou België niet zijn als er geen wansmakelijke grap bijkwam. Toen ze alle tests afgenomen hadden in het rusthuis van mama, kregen ze bericht dat er foutieve gebruiksaanwijzingen bij de tests waren gevoegd. Gevolg : enkel in geval van een positieve test is er uitsluitsel. Een negatieve test betekent niets. Het kan ofwel positief ofwel negatief zijn. Hoe kun je dan op een degelijke manier een organisatie als deze goed structureren wat betreft aanpak van de epidemie? Twee derden van de bewoners testten wél positief, alsook heel veel personeel. Maar wat met de mensen die negatief testen en dus eigenlijk nog altijd niet weten of ze besmet zijn of niet? Zij zijn het slachtoffer van het wanbeleid van de regering. Dit gaat over uiterst belangrijke gezondheidszorg. Is er dan niemand die een check doet of het geleverde materiaal goed is? Komt het van China, waar alles pure brol is? Als het om een onnozel hondenspeeltje gaat moet er een keurmerk CE op gezet worden. Was dit in dit geval niet nodig, want niet belangrijk genoeg? En het ergste van alles is, dat het WZC nu terug van vooraf aan moet gaan smeken en aanvragen indienen bij Volksgezondheid om negatief geteste mensen opnieuw te mogen testen om toch tenminste covid te kunnen uitsluiten, zodat ze hun beleid erop kunnen afstemmen. Een uiterst moeilijke oefening trouwens.

  Foto : Suara.com/Shutterstock

Ik ben razend om deze situatie waarin mijn mama geduwd wordt. Omwille van de mogelijks ‘vals negatieve’ uitslag moet het zorgcentrum haar, en alle andere negatief getesten noodgedwongen in afzondering houden. Voor mama betekent dat dat ze haar BFF (best friend forever) in het WZC niet meer kan zien, dat ze alleen moet eten aan een tafeltje. Alleen eten doet niet eten. Bij veel ouderen is zich voldoende voeden een probleem, want door het verouderen vermindert ook de smaakzin. Het enige wat nog een beetje stimulerend werkt, is het samen eten met anderen. En net dat valt nu weg. Alles valt weg. Niemand meer zien, niemand meer mógen zien, je in de steek gelaten voelen. En vooral, omdat je het niet begrijpt. Het is plots een vreemde wereld, je wordt ‘gestraft’ en opgesloten, en weet niet waarom. Plots komt je man niet meer, je kinderen, en je kunt niet vatten waarom dat zo is. Je was eraan gewoon om rond te stappen in de gang, om je vrienden op te zoeken in de woonruimte, om gezellig te keuvelen en gewoon samen tv te kijken. Maar dit wordt haar afgenomen. En dit was niet nodig geweest als de testen in orde waren geweest.

   Foto : Alwareness

De mensen die wel positief testten, worden terug samen gebracht, en kunnen hun leventje van voordien weer min of meer verder zetten. Samen eten, samen dingen doen, kaarten, wat dan ook. Als men zeker was dat negatief ook echt negatief betekent, kon ook die groep mensen samen zitten. Terug een beetje huiselijkheid ervaren. Dan konden ze weg uit die verstikkende cocon. Sommige bewoners gaven al aan : “laat de deur maar open staan, liever sterven van corona dan van eenzaamheid… “ Dit zegt alles…

Ik kon gisteren video bellen met mama. Het was een zware beproeving. Zowel voor haar als voor mij. Ze verblijft ondertussen ongeveer anderhalf jaar daar, het kan ook twee jaar zijn. Maar nooit vroeg ze echt expliciet om terug naar huis te mogen gaan. Nu zei ze meermaals dat ze hoopte dat ze snel naar huis kon gaan, naar haar man, of tenminste bij mij, haar enige dochter. Voortdurend wiste ze haar tranen, en keek me dan in-triestig aan. Ze vroeg zich af waarom niemand kwam. Het is voor haar niet te vatten dat mensen niet op bezoek ‘mogen’ komen. Want ze voelt zich toch niet ziek… Omdat dit gesprek me te pijnlijk was, heb ik vroeger afgesloten dan ik eigenlijk wou. Ik kon het niet meer aanzien, haar verdriet, haar eenzaamheid, haar hunkering naar een knuffel. Ik wou haar zo graag die knuffel geven en beloven dat alles goed komt, maar dat kan ik niet. Ik voel me machtelozer dan ooit. Niemand verdient dit. Dit virus is ongemeen hard, meedogenloos. En dan nog zijn er egoïstische mensen die het nodig vinden om alle regels aan hun laars te lappen en lekker paasfeestjes organiseren of barbecues. Zij zorgen er allemaal voor dat mijn mama en alle andere kwetsbaren in Belgïe dit nog langer moeten dragen. Jullie Belgen beseffen niet wat harde maatregelen zijn. Wij, hier in Spanje, kunnen zelfs niet eens de deur uit om een simpele wandeling te maken of een fietstochtje. Wij worden zelfs verboden om hier in de bergen -een natuurdomein van nota bene 500 000 km² waar nooit iemand komt- een wandeling te maken. Helikopters vliegen over om controles uit te voeren. Wie kan ik hier besmetten? Maar regels zijn regels, en we houden eraan. Ik voel me bijna schuldig als ik de straat op ga om noodzakelijke boodschappen te doen. Mensen houden hun hier netjes aan de regels, toch voor zover wij dit kunnen inschatten.

   Foto : het natuurdomein achter ons resort

En dat werpt zijn vruchten af. Spanje is in duidelijk herstel. Maar o wee, in heel Europa wordt Spanje afgeschilderd alsof het een broedplaats is voor corona. Maar in werkelijkheid zit het vooral geconcentreerd rond Madrid en Barcelona. En in Belgïe, dat iedereen afraadt om naar Spanje te reizen deze zomer, vallen relatief gezien bijna evenveel doden te betreuren dan hier. In Spanje is dit momenteel 1 per 41.311 inwoners, in Belgïe 1 per 41.908. En dit terwijl Belgïe nog niet voorbij de piek heen is… Dus alstublieft, gebruik je gezond verstand.

 

Schrijf je nu in voor de Blog-alert

 

Ik hou niet van Trump, helemaal niet, maar in dit geval wil ik toch zijn quote overnemen. Het nieuws dat jullie krijgen over Spanje is ‘fake news’. De toestand is er niet erger dan elders. Neem er gerust de cijfers bij (*), maar vergeet vooral niet om alles in proportie te stellen tot het totaal aantal inwoners… Ik merk op dat Belgïe én Nederland mee genoemd worden in de onderstaande curve waar de 10 meest getroffen landen vermeld staan…

grafiek van 17/04/2020, Johns Hopkins University & Medicine Coronavirus Resource Center

 

Iets om over na te denken. Media brengt wat hij wil brengen, en vooral wat ‘opbrengt’. Denken jullie echt dat, als iedereen in Belgïe of Nederland blijft, lekker bijeengepakt als sardienen in een blik op het strand, jullie beter af zijn dan hier in Spanje, waar je veel meer ruimte hebt? Ik vermoed dat men een ‘duwtje’ wil geven aan de economie door promotie te maken voor eigen land. En dat is goed, natuurlijk, want iedereen die een zaak heeft, heeft het enorm moeilijk, en moet alle kansen krijgen om terug boven water te spartelen. Maar dat is ook voor ons zo, voor Spanje, voor elk land. Dus is het ongehoord om dit op de kap van anderen te doen, die het minstens even moeilijk hebben. En dan nog een natrap willen geven door te protesteren dat landen als Spanje en Italïe, die leven van het toerisme, en in een economisch veel grotere precaire situatie zitten, meer Europese steun zouden krijgen…

 

  Foto : Zo zit dat

Gelukkig merken we de laatste dagen dat de interesse terug begint aan te trekken op onze website. Er komen ook terug meer gerichte vragen naar ons resort, na een maand van volledige stilte. We krijgen de indruk dat mensen hongeren naar vakantie, weg uit het isolement. Dat ze terug durven dromen. En geloof me, wij ook.

   Foto : Forbes France

We hopen stilletjes dat we terug de deuren kunnen openen op 1 juni. We zijn er aan toe, zowel emotioneel als financieel. Want het blijft een serieuze aderlating, daar kunnen we niet omheen. Maar als we juni halen, kunnen we het misschien nog rechttrekken… Tenminste als die kwaaie tongen ons niet de das omdoen door mensen een rad voor de ogen te draaien. Daarenboven kun je hier in Lavinia perfect afgezonderd in je villa zitten -als je dat wil- ver van alle vieze beestjes, in de zon, in de warmte, in de natuur, en de rust en stilte… Neem desnoods de wagen als het niet per vliegtuig kan, breek uit jezelf, breek uit het juk van corona, van zodra het veilig is en het kan en mag. En verwen jezelf, neem tijd voor jezelf en je gezin, zonder angst. Neem tijd om te genieten, om alle stress van het corona-tijdperk van je af te schudden. Wij ontvangen je in elk geval met open armen !

Hasta luego !

Annemie ofte Ana

 

(*)https://www.populationpyramid.net/nl/spanje/2020/

en https://www.populationpyramid.net/nl/belgi%C3%AB/2020/

en vooral ook https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Schrijf je nu in voor de Blog-alert

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Graag op de hoogte blijven van onze nieuwste blogberichten? Schrijf je dan nu in om de laatste updates te ontvangen!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Follow Us

Volg ons op Social Media voor de laatste updates.
Wil je nog meer informatie?
Stuur ons dan een mailtje op info@lavinianaturistresort.com